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Questions & Answers 9 — Ref. No.: BSPM/09/CP/AG/24 for provision of Consultancy
Services — DPS

27/01/2025

As regards the Framework Agreement, including “Appendix B ESM Terms and
Conditions Framework Agreements for the Provision of Services to the
European Stability Mechanism”, particularly § 15, we ask to consider clarifying
that Work Products that include a reference to the Service Provider shall only be
Question n°1 transferred to third parties with the Service Provider’s prior written consent. We
understand that the first part of Question n°2 of the Questions & Answers 6 —
Ref. No.: BSPM/09/CP/AG/24 for provision of Consultancy Services — DPS
dated 14/01/2025 which was not asked by us also aims at restricting the free
transferability of Work Products. Your answer indicates that a change to the
contract should not be made for the duration of the DPS. We, therefore, ask to
adjust the contract prior to obtaining offers from the pre-qualified Candidates.

Please note that none of the service providers is obliged to include such a
Answer n°l reference in any Work Product. For sake of consistency, all the Work Products
should be governed by the same rules. The requirement of obtaining a consent
means that the ESM would distinguish a sub-group of Work Products to which
specific rules should apply. The ESM does not accept this approach.

Given that the company X is an ecosystem comprising multiple entities operating
across various disciplines outlined in the tender, can Company X act as the
consortium leader without itself being listed as an entity operating in any specific

) discipline of the tender?
Question n°2 P

Furthermore, could you confirm whether the consortium must be joint or
several?

In case of a consortium, all consortium members must be listed in the
declarations (Cover Certification Form and Consortium declaration). The
Appendix 1 requires an explanation of the consortium so you need to explain the
role of each consortium member yet we do not request a list of which consortium
member is allocated to which discipline. This is an internal matter of the
consortium. The consortium (as opposed to individual consortium members)
applies for the DPS. If shortlisted, the consortium can participate in Mini
Answer n°2 Competitions under the Disciplines the consortium has been shortlisted.

As stated in the DPS in the event that the Candidate submits an Application
together with a third party/-ies and/or with sub-contractor(s), the combined
capacities of the Candidate and all such third party/-ies and/or subcontractor(s)
will be assessed for the purpose of meeting the selection criteria.

As stated in the section 3.7 of the DPS, if the Contract is awarded to a Consortium,
all Consortium members will be jointly and severally liable towards the ESM for all
obligations arising of or resulting from the Contract.
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Question n°3
I would also like to clarify why is the deadline in 20297 Is this a mistake?

Answer n°3 This Dynamic Purchasing System allows suppliers to submit applications at any
time until April 30, 2029. For more information, refer to page 6 of the DPS.

If you are encountering issues populating Annex 1, please contact us via the ESM
procurement tool under the Communication tab and explain the issues.

You can still prepare your application: the eligibility criteria can be found in Annex 3
and the selection criteria in Annex 4.



