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Questions & Answers 5 – Ref. No.:  BSPM/09/CP/AG/24 for provision of Consultancy 
Services – DPS 

09/01/2025 

 

Question n°1 We understand no candidate CVs/ bios are needed at this stage. Could you 
please confirm.  

Answer n°1 See the answer n°1 provided in the 4. Qand A published on 08.01.2025. 

Question n°2 Can we anonymize the clients / projects for the project references? 

Answer n°2 See the answer n°3 provided in the 4. Qand A published on 08.01.2025. 

Question n°3 

 

If we opt to have sub-contractors, is there any restriction of having them under 
EU member states only? 

Answer n°3 

 

Please refer to section 3.7 of the DPS for subcontractor requirements. There are 
no geographical restrictions for subcontractors; however, the ESM conducts 
due diligence as outlined in section 2.5 of the DPS. 

Question n°4 

 

As per the instructions in Annex 5 Commercial response template we 
understand that we can not increase the daily rates throughout the duration of 
the contract. However, we also understand that the daily rates are maximums, 
and thus when replying to a Mini Competitions we can provide daily rates that 
are inferior to those presented with our application. Can you please confirm our 
understanding or clarify? 

Answer n°4 

 

It is correct you must provide maximum rates for the entire duration of the 
Framework Agreement. During the mini competition process you can always 
decrease the rates to be more competitive.   

Question n°5 

 

We understand that the maximum 2-page limit for Appendix 1 for Consortia 
applies to the whole document, and not just for the information regarding the 
Consortium arrangement. Could you please confirm our understanding or 
clarify? 

Answer n°5 The 2-page limit is for your description of the Consortium arrangement so that 
ESM understands the role of each Consortium member. 

Question n°6 

 

We are planning to bid for multiple disciplines. Is it possible to include 
subcontractors only for some of the disciplines while bidding on other disciplines 
without a subcontractor? 

Answer n°6 

 

It is possible to include subcontractors only for some of the disciplines. For 
further information please refer to section 3.7 of the DPS for subcontractor 
requirements. 

Question n°7 

 

In the PQD, section 2.8 you are mentioning that limitations on any page/word 
limits are being specified. Could you please specify for which document/s does 
the word/page limit refers to? 
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Answer n°7 

 

Correction to the Answer 3 provided in the 1. QandA published on 17.12.24. 

When you describe the scope of each example in the Annex 1, there is not a 
500 characters but 250 characters limit. 

 

 

If you are encountering issues populating Annex 1, please contact us via the ESM 
procurement tool under the Communication tab and explain the issues.  

You can still prepare your application: the eligibility criteria can be found in Annex 3 
and the selection criteria in Annex 4. 

 

 


