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Questions & Answers 4 – Ref. No.:  BSPM/09/CP/AG/24 for provision of Consultancy 
Services – DPS 

08/01/2025 

 

Important: ESM will issue a corrigendum in the Official Journal to inform all 
candidates of the change in the selection criteria. 

Please use the revised documents when preparing your application: Annex 1 Revised 
and Annex 4 revised. 

 

Question n°1 
I wanted to confirm if, at this stage of our response to the master agreement, it is 
required to provide CVs or if this step will be addressed later in the process. 

Your clarification on this matter would be greatly appreciated. 

Answer n°1 Please note that you are not required to provide CVs at this stage. CVs will be 
requested at the Mini Competition stages. 

Question n°2 

 

In the table in section 2) Technical and professional ability there is a set of 
requirements per contract/project. 

One of the requirements state "Contract/project delivery in English". 

Could you please clarify what you mean with "Contract/project delivery in 
English"? Does that mean that we can all refer to projects that have been 
executed/delivered in English? 

If that is the case it would seem a strange requisite, even more being the ESM "an 
international financial institution by the euro area Member States to help euro area 
countries in severe financial distress." and knowing that amongst the euro area 
members only Ireland and Malta have English as (one of) their official language. 

We are an EU and Euro area member country where the official language is not 
English, as such most of our projects are delivered in our official language. Would 
we be excluded by not having enough projects to be used as references just 
because they were deployed in other (EU official) language than English?  

Ultimately what difference would it make that the referred projects would not 
have been delivered in English, knowing that we will reply and execute our 
services to the ESM always in English? 

Answer n°2 

 

Please note that English is the only official language of the ESM, it is therefore 
essential that Candidates can demonstrate they can deliver the services in English. 
Having said that, we have reconsidered the selection criteria and changed the 
criteria #3 ‘Relevant Experience’ and removed the requirement to provide the 3 
contracts/projects per Discipline in English. You can provide 3 examples of 
projects/contracts per Discipline even if they were not delivered in English, 
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however, please ensure that your application is in English as ESM will not assess 
responses received in other languages. 

We also highlight that the selection criteria #4 requires Candidates to confirm 
your Company has access and will only propose Consultants meeting the 
minimum requirements listed in section 4 of the ToR (including the required level 
of English). 

Question n°3 

 

To address one of the selection criteria, the candidates are requested to provide a 
scope description of 3 projects/contracts completed prior to submitting the 
application for each discipline they apply for.  

Is it mandatory for the scope descriptions to mention the name of the client the 
project was related to, or we can anonymize the client names? 

Answer n°3 

 

It is not mandatory to provide the names of the clients.  

 

 

If you are encountering issues populating Annex 1, please contact us via the ESM 
procurement tool under the Communication tab and explain the issues.  

You can still prepare your application: the eligibility criteria can be found in Annex 3 
and the selection criteria in Annex 4. 

 

 


